21 березня 2018, 09:44

Щодо розвитку виробництва терруарних вин та натуральних медових напоїв.

 

Верховною Радою України 20 березня 2018 року прийнято за основу та у цілому, як Закон України, законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва терруарних вин та натуральних медових напоїв  (реєстр.№6693 від 12.07.2017 року), поданий народними депутатами України Вадатурським А.О., Горватом Р.І., Святашем Д.В., та іншими народними депутатами України (законопроект підписано 20 народними депутатами України).

Прийнятим Законом внесені  зміни до норм законів України «Про виноград та виноградне вино» та «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».  

Зокрема, унормовано наступне:

- затвердження нових марок вин виноградних, вин плодово-ягідних та/або напоїв медових здійснюється керівником суб’єкта господарювання на підставі висновку Центральної галузевої дегустаційної комісії виноробної промисловості та/або дегустаційної комісії профільної наукової установи, та/або дегустаційної комісії галузевої громадської спілки, що діють відповідно до порядку затвердженого Мінагрополтіики  (за чинною редакцією таке затвердження провадиться за рішенням Мінагрополітики). Право затвердження нових марок тихих вин і марочних коньяків України надається підприємствам і організаціям, які мають власну стабільну сировинну базу і відповідні потужності для їх виробництва (за чинною редакцією  такі підприємства і організації мають право лише представляти на затвердження нові марки);

- визначено правовий статус малого виробництва виноробної продукції - суб’єкта господарювання, який здійснює за повним технологічним циклом без додавання спирту виробництво та розлив у споживчу тару вин виноградних, вин плодово-ягідних та/або напоїв медових в об’ємі, що не перевищує 10 000 декалітрів на рік (тобто, 100 000 літрів у рік), з виноматеріалів виключно власного виробництва (не придбаних) та без права використання спирту;

- встановлено  вимоги до  матеріально-технічної бази суб’єктів малого виробництва виноробної продукції та  можливість врахування при визначенні повного  технологічного   циклу   виробництва наявність як власних так і  залучених на договірних засадах аналітичних і вимірювальних лабораторій та, відповідно, можливість отримання ліцензії на виробництво за наявності договору з акредитованою відповідно до законодавства лабораторією (у разі відсутності власної акредитованої лабораторії);

- встановлена  спрощена процедура ліцензування виробництва на основі зареєстрованої декларації відповідності матеріально-технічної бази такого виробництва вимогам законодавства (замість  атестату виробництва). Форма декларації, порядок її подання та реєстрації визначаються Кабінетом Міністрів України. Відповідно до цього встановлені додаткові  підстави для анулювання ліцензії на виробництва для таких виробництв:

- контроль за дотриманням вимог відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства до малих виробництв виноробної продукції покладено на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів (Держпродспоживслужба).